logo

Türk sinemasında bir ekol Bülent Pelit

Yönetmen, hemşehrimiz Rahmetli Hidayet PELİT’in oğlu Bülent PELİT. Yeşilçam ile iç içe bir hayat. Sinemada bir ömür.

Türk sinemasının eski toprak oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcılarından olan Koyulhisar Cevizli köyünden Hidayet PELİT, 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1936 Sivas Kayaören doğumlu Pelit, 1952 yılında Lütfü Ömer AKAD’ın yönettiği Altı Ölü Var  filmiyle sinemaya ilk adımını attı. Ailesi sinema dünyasının içinde.

‘Karımı Gördünüz mü’ isimli filmin galası Salı  akşam gerçekleştirildi. Gala öncesi Ümraniye’de bulunan bir otelde düzenlenen kokteyl sırasında film oyuncularından Berna Öztürk, Mert Ö. isimli kişinin saldırısına uğradı. Bülent PELİT Salonda büyük alkış aldı. Yeşilçam  sanatçıları tam kadro oradaydı. Hemşehrimiz Bülent Pelit’in yazıp yönettiği ” Karımı Gördünüz mü?”, tatile gittikleri tesislerde eşini kaybeden bir adamın hikayesini konu alıyor.

 

Ünlü işadamı Hakkı Geçer, oldukça gösterişli karısı Makbule Geçer ile ile yaz tatiline çıkarlar, birçok turistik tesisi, yatı olan Hakkı, karısının farklı bir yerde tatil yapmak istemesine bir anlam veremez ise de, onun bu arzusunu kırmaz ve yerine getirir. Özel VİP araçları, otelin önüne yaklaşır, komik yaşlıca bir adam olan Hakkı, büyük bir itina ile karısını araçtan indirir, birkaç araç daha yanaşır ve içinden onlarca bavul tesise taşınır. Otelin müdürü Selçuk, bu ağır müşterilerini kapıda karşılar, Hakkı, her tarafı oynayan karısına bakan gözlerden rahatsız olur, etrafa laf yetiştirmeye çalışırken, karısının yanında olmadığını fark eder, kaşla göz arasında Makbule kaybolmuştur. Şoför, koruma hiç kimse istememiştir tatile çıkarken karısı. Hakkı, deli gibi sağa sola koşturur, ama kadın s ırra kadem basmıştır, koca tesisin içinde karısını aramaya başlar. En olmadık zamanlarda ortaya çıkar ve tatil yapan, çalışan vs. kim denk gelirse o soruyu sorar “ Karımı gördünüz mü?

 

Bülent PELİT :

Yönetmen Bülent Pelit‘in facebook üzerinde paylaştığı bazı anılarının çok kıymetli olduğunu düşündük ve onun izniyle bunların bazılarına sitemizde yer vereceğiz. Kullandığımız görseller genellikle Bülent Pelit‘in arşivindendir. Hemşehrimizle gurur duyuyoruz.

Bülent Pelit Kimdir?

14.09.1965 İstanbul doğumlu. Sinemaya babasının çektiği filmlerde çocuk oyuncu olarak başladı.
Sektöre profesyonel olarak 1984 yılında montajcı ve ses kayıt teknisyeni olarak girdi. 1985 yılında seslendirme yönetmenliğine başladı. Bu süreçte birçok yabancı ve yerli filmin dublajına katkı verdi. Video film üretim sürecine girmiş Yeşilçamda sayısız yönetmenle çalıştı. 1996 yılında Almanya’nın Hamburg şehrinde çektiği ilk sinema filmi Kaybolan öyküler laboratuarda kazaya uğrayınca, bunu gerçekleştirmek 2002 yılında nasip oldu. 2002 çektiği Martılar Açken adlı filmi 39.Antalya Altın Portakal Film Festivalinde Meral Oğuz’a en iyi kadın oyuncusu ödülünü getirdi. 1998-2005 yılları arasında Film Yönetmenleri Derneğinin yönetim kurulunda çeşitli görevlerde yer aldı. 2004 yılında 41. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ana jüride yer aldı. 2010-2011 yıllarında Adana’da sinemaya amatör olarak gönül vermiş, çoğunluğu doktorlardan oluşan bir grupla, senaryo ve sinema atölyesi çalışması yaptı. Hali hazırda Sinebir meslek örgütünün danışma kurulu üyesidir.

 

Künye

Yönetmen Bülent Pelit
Senaryo Bülent Pelit
Yapımcı Hamit Aras , Savaş Aras
Görüntü Yönetmeni Levent Pelit
Vizyona Giriş Tarihi 06 Nisan 2018
Süre 92 dk
Tür Komedi
Ülke Türkiye

 

 

www.koyulhisar.com

Selim EFE

 

#

SENDE YORUM YAZ