logo

Aşıklarımıza, ozanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor !

Aşık Talibî Coşkun 20 Yüzyılın Önemli Halk Şairlerinden birisidir. Talibî Coşkun, 12 Mart 1976 yılında Ankara’da vefat etti. Bu gün büyük ozan Talibî Coşkun’un 39. ölüm yıldönümüdür. Büyük ozan Talibî Coşkun’u saygı ve rahmetle anıyorum. Sivas’ı ozanlar diyarı ve aşıklar memlekete yapan Aşık Veysel, Aşık Talibî Coşkun gibi ozanlara sahip olmasıdır.

Sivas’ın kültür şehri olmasını istiyor isek, âşıklarımıza, ozanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor !
Aşık Talibî 20 Haziran 1900 yılında Sivas’ın Altınyayla(Tonus)ilçesinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı Hacı Bektaş’dır. Talibî’nin babasının adı Mustafa annesinin adı Meryem’dir. Talibî henüz 7 yaşında iken babası tifo hastalığından vefat eder. Talibî dört kardeşiyle birlikte yetim kalıyor. Talibî’nin gerçek manada halk aşığı olup dillere destan şiirlerini söylemesi, O’nu diyar diyar gezdiren Keklik Emine’ye olan aşkı olmuştur. Türkiye’nin hemen hemen her ilini gezmiştir. Hatta yazarlar Talibî’ye “Asrın Evliya Çelebîsi” lakabını takmışlardır. Konuşmalarında 5000 kaza, 10000 köy ve nahiye gezdiğini söylermiş. Talibî hayatının çoğunlunu Ankara’da geçirmiştir. Bir rivayete göre bir şairler bayramında “Coşkun” soyadını bizzat M. Kemal ATATÜRK vermiştir.
Aşık, şair, ozan her ne derseniz deyin ama o bir gönül adamı, bir fikir adamı ve aydın da diyebilirisiniz. Çünkü kendi zamanında gündeme getirdiği konular ve meseleler yüzünden toplumdan dışlanmış, horlanmış hatta ona deli gözüyle bakılmıştır. Ve her gittiği yerde ilk olarak okulları, üniversiteleri ziyaret etmiştir. Yavuz Bülent BAKİLER Üniversitede öğrenci iken Talibî’nin sık sık okullarını ziyaret ettiğinden bahseder.
Talibî ile ilgili yüzlerce makale yazılmıştır. Önemli araştırmacılardan İbrahim Aslanoğlu, Vehbi Cem Aşkun, Kutlu Özen, Doğan Kaya gibi yazarlar bir çok makale kaleme almıştır. Hatta C.Ü. Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Doğan Kaya Talibî için şunları söylüyor: “ Sivas’ta yüzlerce halk şairi yetişmiştir. Bunlardan ilk üçünü söyle deseler Aşık Veysel, Talibî Coşkun ve Ruhsatî diye sayabilirim.” Günümüzde de değişik gazete ve dergilerde sürekli hakkında yazılar kaleme alınmaktadır. Bir çok antolojide ismi geçmektedir. Edebiyat dergilerinde Türk şairlerinin önemli isimleri arasında sayılmaktadır.
Talibî Coşkun’un o zamanın önemli şairlerinden birisi olduğunun belgesi vardır. Sivas Folkloru Dergisi Ağustos 1976’da Talibî Coşkun özel sayısı çıkarmıştır. Bu sayıda Talibî’ye, Ankara Ü. Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Prof. Faruk Sümer, Prof. Afet İnan, Prof. Edip Uysal gibi önemli bilim adamlarının da imzasının bulunduğu, 10 profesör tarafından onaylı bir belge verilmiştir. Talibî gittiği her yerde resmi kurumlara bu belgeyi sunarak çeşitli programlar yapmıştır.
Bu belgede şu ifadeler yer alıyor: “Talibî Coşkun çok yönlü, içli ve felsefi görüşleri olan bir şairimizdir. Çok seyahat eden ve ilhamlarını memleketin çeşitli konularından alan bu halk ozanımızın zengin bir dili ve kuvvetli bir ifade tarzı vardır. Hayat görüşü orijinal ve ince mizah ve hiciv kabiliyeti, hazırlıksız manalı şiirler söylemekteki mahareti pek şayanı dikkattir. Bugün 75 yaşında olmasına rağmen onbinlerce mısra tutan şiirinin büyük bir kısmını halâ hafızasında tutabilmektedir. Bu bakımdan belki dünyada eşine az rastlanır bir kabiliyettir”.

Yrd. Doç. Dr. Hasan COŞKUN, Aşık Talibî Coşkun Kültür Derneği Başkanı

 

www.koyulhisar.com

Selim EFE

 

 

#

SENDE YORUM YAZ