logo

‘’ Karpuz artık kabak tadı vermeye başladı ’’

Yaz aylarının ” serinleten meyvesi ” karpuzun rekoltesini arttırmak için kabak köküne aşılanması kaliteyi düşürdü.

2

Yaz aylarında ferahlatıcı özelliğiyle bolca tüketilen ve hatta beyaz peynir ve ekmekle birllikte bir öğün olarak bolca yenilen karpuz meyvesinin, aşılama nedeniyle renk, doku, tat ve aromasında değişiklik yaşandığını kaydeden vatandaşlar, eski lezzetin artık bulunamadığını belirtiyor.

“Kar edeyim derken zarar ediyor”

Üreticinin “daha fazla tonaj alayım, kar edeyim” düşüncesiyle kabak aşılı karpuzla yöneldiğini, buna karşı tat, aroma ve rengi beğenmeyen tüketicinin tüketimi azalttığını ifade eden Doğan, bu durumun daha fazla kar hedefindeki üreticiye zarar olarak geri döndüğünü savunarak şunları söyledi: “Kabak köküne aşılanan karpuzun damak tadı yok, yerken kabak tadı bırakıyor. Tadı doğal karpuzdan çok farklı, içi sert ve lifli. Böyle olunca fazla tüketilmiyor. Buzdolabına konulduğunda 1 gün içinde bozuluyor. Erken bozulması nedeniyle tüketimin fazla olduğu restoran gibi yerler de alımlarını azalttı. Bu da tüketimle birlikte fiyatında düşmesine yol açıyor.”

Karpuzun “doğal” mı, “kabak” mı olduğunun dış görünüşünden anlaşılmadığını, yerken fark edilebildiğini kaydeden Doğan, “Doğal karpuz üreten çiftçi de kabak üretimden etkileniyor. Ayrım yapılamadığı için hangisinin doğal, hangisinin kabak aşılı olduğu yenmeden bilinmediği için her ikisinin de fiyatı düşüyor” dedi.

1

” Aşılı kalın kabuklu olur ’’

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Gürkan: “Aşılı karpuzun içi sert ve kabuğu kalın olur. Orjinal karpuz ise ağızda dağılır. Aşısızın çekirdeği de lezzeti de boldur. Aşılı karpuz yediğinizde 10 – 15 dakika sonra ağzınıza kabak tadı gelir. Aşılı karpuzu ortadan ikiye ayırdığınızda karşınıza çıkacak yarıktan anlayabilirsiniz.”
‘’ Aşı dediğimiz gen aktarımıdır ‘’
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise, “Aşı dediğimiz belli genin bitkiye aktarılmasıdır. Bu aşılar renk, erken olgunlaşma, dayanıklılık için yapılır. Aşılı olan bitkiler daha erken olur. Her amaca göre farklı aşılar var. Bunun bitki düzenleyici, hormon, aşı gibi farklı isimleri var. Sadece karpuzda değil tüm ürünlerde geçerli bu aşılama işlemi geçerli. Bu aşılar bitkileri birçok hastalığa karşı koruyor” dedi.

#

SENDE YORUM YAZ