logo

“Kuzugöbeği ” Mantarı cep yakıyor!

” Kuzugöbeği Mantarı ” cep yakıyor! Kilosu etten daha pahalı.

ahmet

Az bulunması ve lezzeti nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan ” kuzu göbeği ” mantarının kurusu, kilosu şimdilik 100 – 150 liradan alıcı buluyor.

Koyulhisarda kuzu göbeği mantarının ticaretini yapan Ahmet Kundakçı, www.koyulhisar.com muhabirimize yaptığı açıklamada, ormanda yetişen mantarın köylüler tarafından toplandığını söyledi.

Kuzu göbeği mantarının tazesinin kilosu 65 liradan, kurutulmuşunun ise 100-150 liradan satıldığını ifade eden Ahmet Kundakçı, “Bu mantarı herkes bulamıyor. Ticaretini yaptığımız halde biz bile nerede yetiştiğini ve ne zaman çıkacağını bilmiyoruz. Bu konuda deneyimli olan yaşlı ve tecrübeli kişiler tarafından toplanıyor” dedi.

 “Kuzugöbeği” olarak adlandırılan ve bugünlerde orman içlerinde ve çayırlarda çıkmaya başlayan mantarın kilogramı ortalama 50-65 liradan satılıyor.

Son yağışlarla birlikte ormanlık alanda Köy sakinleri tarafından bolca bulunan kuzu göbeğinin kilogramı köye gelen toptancılar tarafından 50-65 liradan satılıyor.

Mantar satıcısı Serkan Ardıç, www.koyulhisar.com muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı bugünlerde bolca yağan yağmur sonrasında Kuzugöbeği mantarının erken çıktığını söyledi. Serkan, ” Ardıçalan yaylasında ve civar yerlerde mantarlar toplanmaya başlandı” dedi.

Bu mantarın kilogramını ortalama 50-65 liraya sattıklarını dile getiren Ardıç, mantarın fazla olmaması durumunda fiyatın yükselebildiğini belirterek, “Az bulunduğu için fiyatı yüksek ama zamanla mantarlar daha fazla çıktıkça fiyatı da düşecektir. Fiyatı vatandaşlarımıza biraz yüksek gelebilir ancak bizler için toplaması çok zahmetli. Araçla kilometrelerce yol gittikten sonra yaklaşık 3 saat yürümek zorunda kalıyoruz. Saatlerce tırmandığımız dağlardan elimiz boş döndüğümüz de oluyor. Yabani hayvanlarla da karşılaşıyoruz. Özellikle ayılar, bizler için ciddi tehlike” diye konuştu.

Koyulhisarda mantar toplayarak ek gelir yapanlarda var.

Ardıç, “Hava ne kadar serin olursa mantar o kadar gelişir. Bulduğum en büyük mantar, 1.5 kiloydu” Mantar toplamak için günlük 5-10 saatlik yol gitmek zorunda kaldığını belirten Ardıç, şunları kaydetti:

“Koyulhisarda bu işle uğraşan çok az kişi var çünkü çok zahmetli ve çok tehlikeli bir iş. Geçtiğimiz yıl arkadaşlarımızla birlikte mantar toplamaya çıkmıştık  bir ayıyla karşılaştım. Bana saldırma noktasına gelmişti ve son anda kaçarak kurtuldum. Gittiğimiz yerler, çok sarp yerler. Çoğu kişi, düşmeye bağlı olarak yaralanabiliyor ayrıca ciddi tecrübe gerektiren bir iş. Herkes mantardan anlayamaz, insanların sağlığını tehlikeye atabilirler. Çok yorucu bir iş olduğundan herkes de kolay kolay bu işi yapamaz.”

Kuzugöbeği Mantarı “Avrupa ülkelerinde çok fazla tercih edilen bir mantar”

Kuzugöbeği mantarı, şifa kaynağı bitkiler kategorisinde yer almakta ve geleneksel Çin tıbbında mide ile bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Uzun yıllardır geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan ve bağırsak ile mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı, ülkemizde de birçok yerde yetişmektedir.

Kuzu göbeği mantarının yararları nelerdir?

– Protein değeri etten daha fazla olan kuzu göbeği mantarı zihnin iyi çalışmasına yardımcı olur.

– Kan yapıcı özelliği ile zayıf ve kansız kimseler için iyi bir gıdadır. Kan yapar ve vücuda kuvvet verir.

– Vücudun dinç kalmasını sağlar, yorgunluğu giderir.

Sosyal Medya üzerinden Paylaşılan resimleri haberimize eklemiş bulunuyoruz. Paylaştıkları için kendilerine ayrıca teşekkür ediyoruz.

www.koyulhisar.com

 

 

#

SENDE YORUM YAZ