logo

Osmanlı dan kalma gelenek Sivas’ ta yaşatılıyor.

Osmanlı dan kalma gelenek Sivas’ ta yaşatılıyor. Baltayla kırıldığı için de ” kelle kırdırma ” deniyor. Fırında kızarmış kelle, Sivaslılar kahvaltı ve çorba yerine kahvaltıda kelle  tercih ediliyor. Kahvaltıda fırında kelle yeniyor el ile.

2

Sivas’taki kelle fırınları, mezbahanelerden satın aldıkları küçükbaş hayvan kellelerini temizledikten sonra taş fırınlarda kızartıyor.  Sivas’ta Küçükbaş hayvancılığı azaldığı için koyun ve keçi kelleleri şehir dışından getirtiliyor. Yaklaşık 20 saat kadar fırında kalan kelleler, piştikten sonra baltayla vurularak ortadan ikiye ayrılıyor. Günde 200 – 250 arası kelle tüketiliyor. Kelleler, Sivas’ta saat 04.00’ten itibaren fırınlarda satışa sunuluyor. Saat 07 gibi bitiyor. Bu saatten sonra bulmanız mümkün değil. Kelleyi bazı vatandaşlar fırında, bazıları ise paket yaptırıp evinde yemeyi tercih ediyor. Sivas’ta değerli dostlarımızdan Gazeteci yazar Yaşar İliksiz ve  Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin oyuncusu sevilen isim Adnan Erdoğan ( Deli Hüsnü ) Abimiz ile birlikte doyasıya Sivas’ı gezdik. Şeref verdiler Sivas’ ta misafirim oldular. Gezimiz renkli görüntülere sahne oldu… Birlikte ziyarette bulunduğumuz günlerde  kelle fırını işleten işletmeye uğradık. Ben ilk def görmüş ve kahvaltıda ilk defa kelle yemiştim. Sivas’ta kelle yeme geleneği çok uzun yıllara dayanıyormuş. Şehir dışından Sabah kahvaltısına kelle yemeğe gelenleri gördük. Adana dan gelen misafirler vardı. Bizde sabah 06: 30’dan itibaren kelle yemeye oturduk. İki kelle kırdırdık. Hatırlatma geç saatlerde bulamaya bilirsiniz.

Kellenin tok tuttuğunu aktaran işletme sahibi, ” Kelleyi yediğiniz zaman bir öğünü atlamanız gerekir. Özelliği ise elle yenmesidir. İsteyene ayrıca temizleyip veriyoruz. İsteyen burada yiyor.
Kellenin Sivas’a özgü bir yemek olduğunu yeni öğrenmiş oldum. Kahvaltıda  Kelle oda yenir el ile tavsiye ederim.

www.koyulhisar.com

Selim EFE

 

#

SENDE YORUM YAZ