logo

01 Ocak 2013

Patentin Gerekli Görülmesi

Buluşu temsil eden belgelere patent adı verilmektedir. Endüstrinin gelişmesi ile bu belgelere oldukça ihtiyaç duyulmuştur. Patent sahibinin izni olmadan buluşun üretiminin, kullanımının ve satımının gerçekleşmesi mümkün değildir.
Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye’de sahip olunmuş bir patent sadece Türkiye sınırlarında geçerlilik göstermektedir. Patentli ürünleri başkalarının Türkiye’ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma olanağı verir. Sosyalist ülkelerde patent uygulaması yoktur. Ancak buluş sahibine bazı tavizler sağlayan bir sertifika verilmektedir.
Neden Patent Başvurusu Yapılmalı?
Firmalar ve buluşçular 20 yıl süre ile buluşlarını izinsiz kullanımlara karşı korumak için patent başvurusu yapmalıdır. Patent başvurusu;
Ticari olarak icadı kiralamak (lisans vermek) veya satmak (devir) sureti ile maddi kaynağa dönüştürülebilir.
İşletmenin maddi ve manevi olarak gücünü arttırır.
3. kişilerin izinsiz kullanımları karşısında savaşma olanağı ve tazminat gelirleri elde etme şansı verir.
Sözleşmelere konu edilebilir ve pazarlama unsuru olarak kullanılabilir.
AR-GE faaliyetlerinin de gelişmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü araştırma ugulamalarında Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmak yerine, patent dokümanlarını kullanmak ciddi bir zaman kazancı sağlamaktadır. Ayrıca her patent başvurusu yayınlanmakta ve geliştirilecek diğer buluşlara ilham olur.
Sadece tek bir durumda patent başvurusu yapmak uygun olmayabilir. O durum da buluşun dışarıdan bir göz ile nasıl yapılacağının bulunamaması veya tersine mühendislik ile buluşun çözümlenememesidir. Bu durumlarda müracaat yerine ticari sır olarak icadın saklanması icadın süresiz olarak korunmasını sağlayabilir.
Patentin Verilemediği Durumlar Nelerdir?
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları,
Hayvan ve insan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri. 5. maddedeki hüküm bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile bunların üretim kurallarına uygulanmaz.
Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar
Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları,
Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.

#

SENDE YORUM YAZ