logo

“UNUTULAN KÖY ODALARIMIZ ”

“UNUTULAN KÖY ODALARIMIZ ”

Unutulan ya da unutulmaya yüz tutmuş artık yaşatılmayan ve hiç konuşmadığımız örf ve adetlerimizin yaşatıldığı eskilerin deyişi ile “ kelam-ı kibar sahiplerinin bulunduğu konuştuğu

“ Köy Odaları ”.

32

Türk örf ve adetlerimizin temelini oluşturan dayanışma ve yardımlaşmanın, misafirperverliğinin can damarı köy odaları, toplum kültürünün yayılmasına çok büyük hizmetler etmiştir. Birlik ve beraberlik kavramının yeni nesillere aktarımı bu odalar sayesinde olmuştur. Nasıl ki tarlada mahsül imece usulü hasat ediliyorsa politik, ekonomik, içtimai meselelerde de köy odalarında derin fikir konuşulur, her evden bir iki kişi, yapılan o güzelim yemekleri köy odalarına getirirlerdi…Sabahlara kadar yapılan sohbetler. Bu odalarda yapılırdı. Selamlaşırlar, bir iki idare-i kelam ederlerdi.O gün köye dair, günlük yaşama dair bazı kararlar istişare yapılarak Köy Odlarında alınırdı…
Ayrıca köy odaları o günlerde köylüler için vazgeçilmez en önemli eğlence mekanları idi. Muhabbet bol, oyunlar ardı ardına sergilenir, aşıkların sazlarının teline vurup yada sözlerin beline vurup atışmalarına, bir düğünün yapılmasına, bir cenazenin kaldırılmasına, köyün ileri gelenlerinin, alimlerin köy halkına buradan nasihat etmesine, sohbet yapmasına hep köy odaları ev sahipliği yapardı. Bu unutulan Köy Odası kültürümüzü yaşatmak için her köyümüzde bu odalarımızı www.koyulhisar.com tekrar canlandırıyor ve hatırlatıyor. Yaşatmak sizlere düşüyor. Okuyan okumayana, duyan duymayana haber versin bu vesile ile tüm hemşerilerimiz haberdar olsun. Artık köy odalarımızı konuşuyor ve kuruyoruz. Her Stk kendi köyüne Köy odasını kuracak güçte gelin bugün bunu hep birlikte yaşatalım.

www.koyulhisar.com

 

#

SENDE YORUM YAZ