logo

İmar barışı başvuruları resmen başladı!

13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona erdiren olan imar barışı başvuruları e-devlet’ten yapılabiliyor. Başvuru 5 aşamadan oluşuyor…

13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona erdiren olan imar barışı başvuruları e-devlet’ten yapılabiliyor. Başvuru 5 aşamadan oluşuyor… Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona erdiren, kamuyounda imar barışı olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi uygulaması bugün saat 13:00’te resmen başladı. Başvurular 31 Aralık 2017’den önce inşa edilmiş mevzuata aykırı yapılar için yapılabilecek ve 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulabilecek. Yapı için belirlenen başvuru bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebilecek. İmar barışı başvurusu nasıl yapılır?

İmar barışı başvuruları artık e-devlet üzerinden yapılabiliyor. E-devlet sitesine kendi üyeliğinizle girdiğinizde, anasayfada çıkan “imar barışı” bölümüne tıklamanız gerekiyor. Açılan sayfada çıkan yönlendirmelerle başvurunuzu yapabilirsiniz. Yapılan bu işlem toplam 5 aşamadan oluşuyor.

1- Bilgilendirme ve onay

2- Müracaat sahibine ait bilgiler

3- Yapıya ait bilgiler

4- Ön izleme

5- İşlem sonucu İmar Barışı Kayıt Başvurusu yapılması halinde, başvuru 24 saat içerisinde işleme alınıyor. Başvuru işleme alındıktan sonra ödeme işlemini yapana kadar başvurular iptal edilebilir ya da bir defaya mahsus olmak üzere güncellenebilir.

1-Başvuru esnasında, yapıya ait cepheden veya yapıdaki imara aykırılığı gösterecek şekilde çekilmiş en az bir, en fazla iki adet fotoğraf eklemeniz gerekecektir. Ekleyeceğiniz fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.

2-Başvurunuz tamamlandıktan sonra 24 saat içerisinde işleme alınacaktır. Başvurunuz işleme alındığında Yapı Kayıt Belgesi bedeli için tahakkuk oluşturulacaktır. Ödemeniz gereken tutar Başvurularım sayfasında görüntülenecektir.

3-Başvurunuz işleme alındıktan sonra ödeme işlemini yapana kadar başvurunuzu iptal edebilir veya bir defaya mahsus olmak üzere güncelleyebilirsiniz.

4-Yapı Kayıt Belgesi bedeli, işbu başvuru formu esas alınmak suretiyle belirlenecektir. Yalan söyleyene ceza Yapı Kayıt Belgesi almak isteyenler düzenleme aşamasında yalan söylerse, 3 aydan 2 yıla kadar hapis ya da adli para cezası verilebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Vatandaş e-Devlet sistemi üzerinden müracaatını yapacak. Hiç bir yere gitmesine, her hangi bir yere başvurmasına gerek yok. Her ihtimale karşı vatandaş emin olmak için bir yere müracaat edip, yaptırmak istiyorsa veya şifresini alıp, internet üzerinden girme imkanı bulamıyorsa

Çevre Şehircilik il Müdürlüklerine müracaat yapabilecek. Ayrıca il müdürlüklerimiz il merkezlerinde, Tapu Kadastro ilçe müdürlüklerimizde, tapu ya ait yerlerimizde de vatandaş gidip bu hizmeti alabilecek” diyerek, vatandaşların bunun dışında bir başka yere müracaat etmesine, bir mühendislik bürosuna para ödemesine gerek olmadığını ifade etmişti.

HAZINE ARAZISİNDEKİ YAPILAR NE OLACAK?

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazine’ye ait araziler üzerine inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri, bakanlıkça tespit edilen rayiç bedel üzerinden arazileri satın alabilecek. Satış bedeli, en az yüzde 10’u peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Taksit tutarlarına ödeme tarihine kadar kanuni faiz oranının yarısı uygulanacak. Taşınmazın yüzölçümü büyük, üzerindeki yapının küçük bir alanı kaplaması halinde yapının bulunduğu alan parsellere ayrılacak, bunun mümkün olmaması durumunda ise taşınmaz hisseli olarak satışa çıkarılacak. Belediyelerin mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş yapılara ise Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Böyle bir durumda, bedeli ilgili belediyeye ödenmek kaydıyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce satılabilecek.

#

SENDE YORUM YAZ