logo

İstiklal Marşı’nın kabulünün 94’üncü yıldönümü!

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma ve İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 94’üncü yıl dönümü. ” İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı. Başkanvekili Hasan Fehmi Efe’nin başkanlığındaki toplantıda ele alınan marşın tab ve tevziine karar verildi ”.

2

İstiklal Marşımız, milli mücadelenin en çetin dönemlerinde halkımıza büyük cesaret ve moral aşılamıştır. Mehmet Akif, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın’ derken, Milletimizin bağımsızlık yolunda çektiği zorlukları en çarpıcı biçimde ortayak koymuştur. Çekilen bütün bu acılar, sıkıntılar hepimize ders olmalı. Tarihimizden gerekli dersleri çıkarmalı ve medeniyet yarışın da daha üst sıralara nasıl geliriz, bunun mücadelesini vermeliyiz…

Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi. Cevap olarak Mehmet Akif’in şiirinin beğenildiği bildirildi. Maarif Vekaleti tarafından gönderilen İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı. Başkanvekili Hasan Fehmi Efe’nin başkanlığındaki toplantıda ele alınan marşın tab ve tevziine karar verildi.

Marş, Hamdullah Suphi tarafından Meclis’te okundu. Büyük bir coşkuyla dinlenen marş, sık sık alkışlarla kesildi. Marşın kabul edilmesi, 12 Mart 1921 tarihindeki toplantının öğleden sonraki oturumunda ele alındı.Akif’in marşının oya sunulması kararlaştırıldı ve “Oy birliği ile kabul edildi.” Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş, İstiklal marşı olarak kabul edildi. Akif “Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım” dedi.

Milli marşımızın kabul edilişinin 94. yılında, bu milli marşı en gerekli zamanda, en ulvi duygularla bizlere kazandıran merhum Mehmet Akif Ersoy’un manevi huzurunda saygıyla eğilirken, cennet vatanı bizlere bahşeden Aziz şehitlerimize şükran ve rahmetlerimizi diliyoruz.

 www.koyulhisar.com

 

 

#

SENDE YORUM YAZ