logo

Keneyle Mücadele İçin Doğaya Sülün Bırakıldı

Koyulhisar İlçesi’nde, ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ( KKKA ) hastalığını yayan keneye karşı doğal mücadele başlatıldı.

Kene avcısı sülünler doğaya salındı.

İlçemizde, Kelkit Vadisi’nde ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını yayan keneye karşı doğal mücadele başlatıldı. İlk etapta doğaya 1500 sülün doğaya bırakılırken, yıl sonuna kadar toplam 5000 sülünün bırakılacağı belirtildi. Belediye Başkanı Osman EPSİLELİ, ” Kenelerle ilaçlı mücadele ekolojik dengeyi bozmaktadır. Yılda 1 milyon böcek yiyen sülünler, bu sorunla doğal mücadele sağlayacak ” dedi.

KKKA hastalığı nedeniyle bu yıl Koyulhisar ve köylerinde 3 kişi hayatını kaybetti. 8 kişi çeşitli hastanelerde tedavi gördü. Tüm kent genelinde ve bölgedeki diğer illerde keneyle mücadele, ilaçlama tedbirleriyle devam ederken, Koyulhisar  Belediyesi de destek olmak için  doğal mücadele yolunu seçti.

 

KOYULHİSAR BELEDİYESİ KENEYE KARŞI CİDDİ MÜCADELE BAŞLATTI.

Sülünlerin doğaya bırakıldığı ‘yaban hayvanı yerleştirme sahaları’nın bir yıl boyunca avlanmaya kapalı olacağı belirtildi.

 


Belediye Başkanı Osman Epsileli’nin girişimleri  doğaya 1500 adet sülün bırakıldı. Başkan EPSİLELİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Sivas Bölge Müdürü Okan Gün ve ekibi ve Koyulhisar Avcılık ve Av Sporları Derneği Başkanı Hasan Berber ile birlikte Kenelerin yoğun görüldüğü bölgelere sülünler saldılar. Komisyon kararı ile sülün, keklik vb. kanatlı hayvanların yıl boyunca avlanma yasağı getirildi. Bunların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş baş hayvanlarda aşılama işlemleri kene vakalarının önüne geçilmek için çalışmalar başlatılacağı bilgisini edindik.

Belediye Başkanı Osman EPSİLELİ ” Bu konuda hassasiyet gösteren ve bizlere destek olan Sivas Valimiz Davut Gül’e ve Koyulhisar Kaymakamı Mehmet Fatih Kılıç’a ilçem ve şahsım adına teşekkür ederim.” dedi.

Bir sülünün yılda yaklaşık olarak 1 milyon böcek yediğini belirten Koyulhisar Belediye Başkanı Osman EPSİLELİ, bu sayede kenelerin artışının doğal olarak önleneceğini belirtti.

Bu projedeki amacımız, son yıllarda özellikle Anadolu’nun bu bölgelerinde musallat olan KKKA hastalığını üreten kene zararlısı ve buna benzer süne zararlılarıyla doğal yöntemle mücadele edilmesini amaçlıyoruz. İlaçla mücadele faydalı böceklerin ve kuşların da ölümüne neden oluyor. Bir ikinci amacımız da bilinçsiz avlanma sonucu Kelkit Vadisi’nin yerel hayvanı olan sülün yok olmakla karşı karşıya kalmıştı. Biz bu güzel hayvanın bu vadide tekrar sayısının artması ve yollarda ağaç kenarlarında sülünlerin görülmesi için bu projeyi başlattık. Bütün Türkiye’ye mesaj göndermek istiyorum. Artık çevre odaklı projelere önem vermeliyiz. Doğal yaşama saygı duymalıyız, yerel yönetimler başta olmak üzere bütün kamu görevlileri olarak el ele vererek bu gidişata dur deyip tersine çevirmeliyiz. Yaban hayatla adeta iç içe yaşamalıyız. ” Bayraktepe mevkiinde düzenlenen sülün bırakma programına kamu görevlileri,  çok sayıda Koyulhisarlı  Av Sporları Derneği Başkanı Hasan Berber ve dernek üyeleri katıldı. İlk etabı yapılan doğaya sülün bırakma programında 1500 sülün doğaya bırakıldı. Yıl sonuna kadar toplam 5000 sülünün bırakılacağı belirtildi.

Belediye Başkanı Osman EPSİLELİ’ye, Sivas Valimiz Davut Gül’e ve Koyulhisar Kaymakamı Mehmet Fatih Kılıç’a   Av Sporları Derneği Başkanı Hasan Berber’e ilçem ve şahsım adına teşekkürlerimi borç bilirim. Keneyle mücadelede ilk gerçekçi başarı sağlanacak çalışma yapılmış oldu.

www.koyulhisar.com

Selim EFE

#

SENDE YORUM YAZ